1. Καταγραφή στοιχείων ζώων συντροφιάς. Ενημερωθείτε >>> 
  2. Επιπρόσθετα μέτρα κατά την μεταφορά οχημάτων χρήσης εναλλακτικών καυσίμων (AFVs) με Ε/Γ-Ο/Γ πλοία. Ενημερωθείτε >>>

1. Απαγορευτικό απόπλου - Τροποποιήσεις δρομολογίων. Ενημερωθείτε >>> 2. Απεργία 01/05/24 - Διαμόρφωση Δρομολογίων. Ενημερωθείτε >>>

Πάτμος:
Το «Ιερό Νησί» της Αποκάλυψης

{{bookingBarDictionary.mobSelectTripTitle}} {{bookingBarDictionary.mobSelectOfferTitle}}
{{bookingBarDictionary.search}}
Ανακαλύψτε την Πάτμο

Η Πάτμος είναι το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων και ένα από τα πιο ξεχωριστά νησιά του Αιγαίου. Έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (1999), χάρη στη μεγάλη πνευματική του κληρονομιά και τη θέση του ως διεθνές θρησκευτικό κέντρο της Χριστιανοσύνης. Είναι το “ιερό νησί” της Αποκάλυψης ενώ έχει χαρακτηριστεί ως “Ιερουσαλήμ του Αιγαίου”.

Νησί ηφαιστειογενές με δαντελωτές ακτές και εκπληκτικές παραλίες, η Πάτμος υπόσχεται μοναδικές εμπειρίες περιήγησης και χαλάρωσης στη φύση. Ταυτόχρονα, είναι ένας τόπος που συνδυάζει μοναδικά την κατανυκτική ατμόσφαιρα με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και τη διακριτική κοσμική ζωή με τις μεταφυσικές αναζητήσεις. Όχι τυχαία, αποτελεί διαχρονικά αγαπημένο νησί διασημοτήτων αλλά και διανοούμενων από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η πανέμορφη μεσαιωνική Χώρα της Πάτμου ανήκει στις ακριβότερες περιοχές της Ευρώπης ενώ το 2009, το νησί κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα του περιοδικού Forbes με τα 10 πιο ειδυλλιακά μέρη της Ευρώπης για να ζήσει κανείς.

3 εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στην Πάτμο
  1. To Διεθνές Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, ένα από τα πιο εμβληματικά φεστιβάλ βυζαντινής και κλασικής μουσικής στον κόσμο, στα τέλη Αυγούστου.
  2. Να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στους εξωτικούς παραδείσους Μαράθι και Αρκοί, καταφύγια ηρεμίας και φυσικού κάλλους.
  3. Ν’ απολαύσετε τη μαγευτική θέα στο νησί και το Αιγαίο από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία, στην ψηλότερη κορυφή του νησιού (269 μέτρα).
Οι παραλίες της Πάτμου

Εάν επιλέξετε ένα από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Πάτμο θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε μοναδικές παραλίες για όλες τις προτιμήσεις.

  • Λάμπη: Η βορειότερη παραλία του νησιού προσφέρει ιδανικό καταφύγιο σε όσους αγαπούν την ησυχία και τα μεγάλα κύματα. Είναι διάσημη για τα περίτεχνα πολύχρωμα βότσαλα που λαμπυρίζουν στο φως του ήλιου και στα οποία οφείλει το όνομά της. Στην παραλία λειτουργούν ένα ταβερνάκι και ένα beach bar.
  • Ψιλή Άμμος: Η ομορφότερη, κατά πολλούς, παραλία της Πάτμου κλέβει τις εντυπώσεις με την εξωτική της σκηνογραφία με χρυσαφένια άμμο, αρμυρίκια, διάφανα τυρκουάζ νερά και βράχους σε ωραία χρώματα. Είναι ιδανική για τους λάτρεις της περιπέτειας και της απομόνωσης, καθώς η πρόσβαση απαιτεί πεζοπορία 30 λεπτών από το Διακόφτη ή ταξίδι με καραβάκι.
  • Πέτρα: Μία από τις πιο κινηματογραφικές παραλίες του νησιού. Ένα τοπίο άγριας ομορφιάς από χοντρά λευκά βότσαλα, το διάσημο βράχο της Καλλικατσούς που δεσπόζει στην άκρη της, τα άγρια θαλασσοπούλια που πετούν στην περιοχή. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να κολυμπήσουν από την ακτή έως το απέναντι Τραγονήσι ή να σκαρφαλώσουν τον βράχο της Καλλικατσούς για να απολαύσουν τη θέα από ψηλά.
  • Κάτω Κάμπος: Η πιο κοσμική παραλία του νησιού είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους φίλους των θαλάσσιων σπορ, λόγω της εξαιρετικής της οργάνωσης. Διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες, ταβέρνες και beach bar. Τα νερά της είναι πάντα ήρεμα καθώς είναι προστατευμένη από τους ανέμους, γεγονός που την κάνει κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά.
  • Λιβάδι Γερανού: Διάσημη για το ειδυλλιακό τοπίο και τα ήρεμα νερά, η παραλία συνδυάζει το μπλε της θάλασσας με πράσινο των λόφων που την περιβάλλουν. Είναι προστατευμένη από τα μελτέμια και το κύμα, προσφέροντας ιδανικό καταφύγιο για χαλάρωση.
  • Βαγιά: Ήσυχη παραλία με βότσαλα και αρμυρίκια για φυσική σκιά. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι τα πολύ δροσερά έως παγωμένα νερά. Δεν είναι οργανωμένη αλλά υπάρχει μια καφετέρια πάνω από την παραλία που προσφέρει σπιτικές πίτες και γλυκά στους λουόμενους.
Καρτποστάλ από την Πάτμο: τα 8 αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε

Tο σπήλαιο της Αποκάλυψης
Το θρυλικό σπήλαιο όπου, σύμφωνα με την παράδοση, ο Απόστολος Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη (το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης) βρίσκεται στη μέση της διαδρομής από το λιμάνι στη Χώρα. Το μοναστικό συγκρότημα αποτελείται επίσης από το ναό της Αγίας Άννας, τα παρεκκλήσια Αγίου Νικολάου και Αγίου Αρτεμίου, κελιά καθώς και ερείπια της παλιάς Πατμιάδας Σχολής.

Χώρα της Πάτμου
Χτισμένη γύρω από τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, μεταξύ 16ου – 17ου αιώνα, η περίφημη Χώρα της Πάτμου είναι μια ατμοσφαιρική πολιτεία από δαιδαλώδη λιθόστρωτα στενά με πέτρινα θολωτά περάσματα και ολόλευκα αρχοντικά με αυλές γεμάτες γεράνια και γιασεμιά. Δίπλα στον οικισμό δεσπόζουν οι γραφικοί ανεμόμυλοι του νησιού. Θαυμάστε τα επιβλητικά καπετανόσπιτα του 19ου αιώνα και το νεοκλασικό Δημαρχείο (1884), κάντε μια στάση στις λαμπερές γκαλερί τέχνης και χαλαρώστε παρέα με ντόπιους στην κοσμική πλατεία της Αγίας Λεβιάς.

Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου
Χτισμένη τον 11ο αιώνα, η επιβλητική μοναστική πολιτεία είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Χριστιανοσύνης. Αποτελείται από 10 ξωκλήσια, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, εργαστήριο αγγειοπλαστικής και τη Βιβλιοθήκη με ανεκτίμητους θησαυρούς. Η μονή είναι οχυρωμένη με πολυγωνικό τείχος ύψους 15 μέτρων.

Τα αρχοντικά της Χώρας
Χτισμένα μεταξύ 16ου και 19ου αιώνα, τα ξακουστά αρχοντικά της Πάτμου μαρτυρούν την εξέλιξη της αστικής κοινωνίας του νησιού. Τα κτίσματα φέρουν μοναδικά αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία, με γοτθικές και νεοκλασικές επιρροές. Τα πιο διάσημα από αυτά είναι γνωστά με τα ονόματα των πρώτων ιδιοκτητών τους, πλούσιων καπεταναίων και εμπόρων του 19ου αιώνα. Το εντυπωσιακό Αρχοντικό Νικολαΐδη λειτουργεί ως μουσείο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του πατμιανού τρόπου ζωής. 

Βράχος της Καλικατσούς
Ένα από τα σημαντικότερα φυσικά αξιοθέατα του νησιού, ο βραχώδης σχηματισμός στον κόλπο Γροικού μοιάζει με γλυπτό από ηφαιστειακή πέτρα. Οφείλει το παράξενο όνομά του (Καλικατσού= καρακάξα) στα θαλασσοκόρακα της περιοχής. Σύμφωνα με τον θρύλο, οι λαξευμένες κυκλικές κοιλότητες στην επιφάνειά του ήταν «ιερά καθίσματα» για ασκητές. Λένε πως η πέτρα του εκπέμπει μια ιδιαίτερη ενέργεια, αποτελώντας αγαπημένο σημείο για γιόγκα και διαλογισμό.

Τα μονοπάτια της Πάτμου
Το νησί φημίζεται για τα μοναδικά μονοπάτια πολιτισμού, χαραγμένα πάνω σε αρχέγονες διαδρομές. Μη χάσετε τον διάσημο Απορθιανό Δρόμο, το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι που ενώνει την Χώρα με το λιμάνι της Σκάλας. Η διαδρομή προσφέρει πανοραμική θέα στο Αιγαίο, την κοιλάδα του Περδικάρη, την Αποκάλυψη και την Σκάλα.

Σκάλα
Το λιμάνι της Πάτμου και δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Εδώ χτυπά η εμπορική και ψυχαγωγική καρδιά του νησιού. Στο καρνάγιο της Νέτια μπορείτε να δείτε πως κατασκευάζονται παραδοσιακά ξύλινα καΐκια.

Το Καστέλλι
Η αρχαία ακρόπολη της Πάτμου βρίσκεται σ’ έναν οχυρωμένο λόφο που επιβλέπει τους κόλπους της Σκάλας, του Μέρικα και του Χόχλακα. Η περιοχή κατοικούνταν από την Εποχή του Χαλκού ενώ σήμερα μπορεί κανείς να δει καλοδιατηρημένα λείψανα της οχύρωσης του 4ου π.Χ. αιώνα. Η τοποθεσία προσφέρει την ωραιότερη θέα στο ηλιοβασίλεμα.

Γευστικές εμπειρίες

Αν επιλέξετε ένα από τα δρομολόγια για Πάτμο μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την πιο φημισμένη σπεσιαλιτέ του νησιού,  την πατινιώτικη τυρόπιτα, ένα είδος μεγάλης τάρτας με τρία τυριά, κανέλα και ζάχαρη. Αγαπημένο παραδοσιακό πιάτο είναι οι τηγανητές μελιτζάνες με ρεβύθια (μια συνταγή φούρνου). Ακόμα, απολαύστε γεμιστές φούντες (κολοκυθοανθοί με γέμιση ρυζιού ή φέτας), στιφοράδικα (ντόπιο σταμναγκάθι), καλαμάρια γεμιστά (με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρι), μπιφτέκι μπακαλιάρου και καλαμαριού, χταπόδι στιφάδο, ψάρια μαρινάτα (με σκόρδο και δεντρολίβανο), χοιρινό κρασάτο, κατσικάκι λεμονάτο και κουνέλι γεμιστό.

Τα πιο διάσημα γλυκά του νησιού είναι τα αχλαδάκια (είδος αμυγδαλωτού) και τα πουγκιά (με γέμιση από «μαζούνι»: μέλι, αμύγδαλο, καρύδι και μοσχοκάρυδο).

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εγγραφή στο Νewsletter
{{errorMsgs[0]}} {{successMsgs[0]}}
Εγγραφή