Το ηφαίστειο
Το πιο διάσημο φυσικό αξιοθέατο του νησιού γεννήθηκε μετά από δύο μεγάλες εκρήξεις (25.000 και 15.000 χρόνια πριν), δημιουργώντας την καλντέρα της Νισύρου και 20 περίπου κρατήρες στην επιφάνειά της. Ο μεγαλύτερος όλων είναι ο επιβλητικός κρατήρας «Στέφανος» στο κέντρο του νησιού, ένα απόκοσμο σεληνιακό τοπίο σε λευκοκίτρινα χρώματα που είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες. Η περιήγηση μέσα στον κρατήρα, ένα ζωντανό υδροθερμικό εργαστήρι με τρύπες που κοχλάζουν και έντονη μυρωδιά από θειάφι, αποτελεί μια ανεπανάληπτη εμπειρία.
Επιλέξτε ένα από τα δρομολόγια για Νίσυρο και επισκεφθείτε το φημισμένο ηφαίστειο του νησιού, που θα σας κόψει την ανάσα.
Μανδράκι
Ένας από τους πιο αυθεντικούς οικισμούς των Δωδεκανήσων, η πρωτεύουσα του νησιού γοητεύει με την ιδιαίτερη σκηνογραφία της από λιθόστρωτα μονοπάτια, πολύχρωμα σπίτια με ξύλινα μπαλκόνια παράθυρα και βοτσαλωτές πλατείες. Κάντε μια στάση στη γραφική πλατεία Ηλικιωμένης και στο νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου (1831), πριν περιηγηθείτε στα επιβλητικά τείχη του ενετικού κάστρου των Ιωαννιτών.
Μονή Παναγίας Σπηλιανής
Χτισμένη πάνω σ’ έναν κάθετο βράχο 30 μέτρων, δίπλα στο ενετικό κάστρο των Ιπποτών, η επιβλητική Μονή του 17ου αιώνα είναι ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα των Δωδεκανήσων. Η εκκλησία της Μονής είναι σκαμμένη μέσα σε μια φυσική κοιλότητα του βράχου και κοσμείται από περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1.725 αλλά και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Η ανάβαση των 270 σκαλοπατιών έως εδώ είναι μια αξέχαστη εμπειρία.
Πλατεία Πόρτα
Διάσημη για το ελλειψοειδές σχήμα της, η κεντρική πλατεία του χωριού Νικειά χρονολογείται από το 1923 και έχει βραβευτεί ως μία από τις καλύτερες παραδοσιακές πλατείες της Ευρώπης. Η βοτσαλωτή διακοσμητική της επιφάνεια αποτελεί μοναδικό έργο λαϊκής τέχνης με την υπογραφή του φημισμένου ντόπιου τεχνίτη Πασχάλη Πασχαλάκη. Στη μια πλευρά της, δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Ηφαιστειολογικό Μουσείο: Στεγασμένο στο παλιό δημοτικό σχολείο των Νικειών, αυτό το υπερσύγχρονο αυτό μουσείο προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική περιήγηση στην ιστορία των ελληνικών ηφαιστείων μέσα από την παρουσίαση πετρωμάτων και άλλων ηφαιστειολογικών ευρημάτων.
Εμπορειός
Ένα από τα ωραιότερα χωριά του νησιού, με περίτεχνη αρχιτεκτονική από ηφαιστειακή πέτρα και υπέροχα νεοκλασικά με παλιές πόρτες και εντυπωσιακά υπέρθυρα. Στην κορυφή του οικισμού δεσπόζει το μεσαιωνικό Κάστρο της Παντονίκης με την εκκλησία των Ταξιαρχών (13ος αιώνας), απ’ όπου μπορεί κανείς να ατενίσει το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και να θαυμάσει την καλντέρα του ηφαιστείου.
Δημοτικά Λουτρά Μανδρακίου
H παλιά κοσμική λουτρόπολη του νησιού απέχει μόλις 1 χλμ. από την πρωτεύουσα και εντυπωσιάζει μέχρι σήμερα με τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της. Το διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα που ολοκληρώθηκε το 1912, αποτελούνταν από 300 κλίνες, λουτήρες και εστιατόριο, ενώ δεχόταν επιφανείς επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα, τα λουτρά επαναλειτουργούν και προσφέρουν τις θεραπευτικές τους υπηρεσίες σε επισκέπτες και ντόπιους.
Παλαιόκαστρο
Χτισμένη από μαύρο τραχείτη, η επιβλητική ακρόπολη (6ος – 4ος π.Χ. αιώνας) της Νισύρου αποτελεί ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή οχυρωματικά έργα του Αιγαίου. Η στιβαρότητα της κατασκευής, με τείχη και πύργους εντυπωσιάζει και διατηρεί το μνημείο σε εξαιρετική κατάσταση. Η τοποθεσία προσφέρει μοναδική θέα στο ηλιοβασίλεμα.
Τα λιθόστρωτα μονοπάτια
Τα διάσημα μονοπάτια της Νισύρου αποτελούν πόλο έλξης περιηγητών από όλο τον κόσμο. Μέσα από 40 σηματοδοτημένες διαδρομές που διασχίζουν κάθε γωνιά του νησιού, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν μοναδικά μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής όπως τα βαστάδια (ξερολιθιές), τα σπηλάδια (πέτρινες αγροικίες), παλιά αποστακτήρια και ξωκλήσια.
Γυαλί
Το ηφαιστειογενές νησάκι απέναντι από τη Νίσυρο εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την ιδιαίτερη σκηνογραφία του, έναν συνδυασμό πυκνού πευκοδάσους και ορυχείων ελαφρόπετρας που λειτουργούν εδώ. Η συμφωνία πράσινου, λευκών πετρωμάτων και τυρκουάζ θάλασσας δημιουργεί ένα τοπίο άγριας εξωτικής ομορφιάς. Είναι επισκέψιμο καθημερινά με εκδρομικό πλοιάριο από τη Νίσυρο.